Statig Rijksmonumentaal, gerestaureerd en gerenoveerd herenhuis in de oude binnenstad van Middelburg, genaamd “ Civilien “. Op loopafstand gelegen van winkels, restaurants, bibliotheken, schouwburg, muziekzaal en station. Het huis heeft een voorname uitstraling met haar strakke gepleisterde voorgevel, een bordes, hoge raampartijen en toren.

Het huis is in bezit geweest van diverse voorname Zeeuwse regentengeslachten en kan door haar grootte van ruim 3000m3 met een woonoppervlakte van 875m2 als stadspaleis worden aangemerkt.

Het pand kan voor meerdere doeleinden worden aangewend. Op dit moment is het in gebruik als woonhuis met kantoor aan huis.

In het achterhuis zijn drie schitterend uitgevoerde en zeer ruime appartementen gecreëerd met eigen voorzieningen. Deze zijn middels een lift of trappen bereikbaar via de centrale inkomhal dan wel via de achteringang benedenverdieping.

In oorsprong dateert het huis uit circa 1580, uitgevoerd in een Zuid Nederlandse bouwstijl met trapgevel, laatgotische elementen en traptoren. Het is een goed voorbeeld van een pand waarbij de historische bouwonderdelen zich in een vergelijkbare staat van onderhoud bevinden als het hedendaagse luxe afwerkingsniveau dat de afgelopen jaren is gerealiseerd.

Het complex kan globaal worden omschreven als een geïntegreerd voor- en achterhuis met in de centrale positie, de schitterende brede traptoren die boven het huis uitsteekt. Vanuit deze toren kijkt men uit over Middelburg en het eiland Walcheren. De koopmannen/reders van weleer konden zo zien dat hun schepen met kostbare waren weldra de haven van Middelburg zouden bereiken. De toren heeft een houten wenteltrap, de dakconstructie is met lei gedekt. Er zijn houten raamluiken waarboven glas-in-lood ramen. Een prachtexemplaar.

Aan de achterzijde begane grond bevindt zich een groot terras op het zuiden en is er een beperkte mogelijkheid tot parkeren op eigen terrein dan wel op de aangrenzende openbare parkeervoorziening.

Dit terras is des te aantrekkelijker door de binnenruimte daarbij te betrekken door de grote buitendeuren naar het terras open te zetten. Extra accent: in deze ruime binnenruimte kan ook worden gekookt en geleefd. Deze binnenruimte en terras in het onderhuis ligt aan de Spuistraat en het aangrenzend stadsparkje. Onder het voorhuis is over de gehele breedte van het pand een droge kelder met tongewelven op stahoogte. Er is een grote wijnkelder. Tevens is er een grote fietsenstalling in het achterhuis begane grond.

In de statige inkomhal voorzijde is er naast breed trappenhuis een 8-persoons lift (Starlift/Kone) naar alle verdiepingen in voor- een achterhuis. Deze lift is uitstekend onderhouden, gecertificeerd en heeft een onderhoudscontract.

Entree aan de voorzijde. Zeer fraaie hal met marmeren vloeren en lambriseringen. Gebeeldhouwd en verguld 17e eeuws dubbel portaal dat toegang geeft tot het achterhuis. Aan de rechterzijde bevindt zich aan straatzijde een kamer van circa 30m2 met eikenhouten balken plafond van rond 1600. Aan de linkerzijde de rijk uitgevoerde Louis XV stijlkamer bibliotheek c.q. ontvangstkamer (35m2), met houten 17e eeuws geprofileerd plafond, lambriseringen en ingebouwde bibliotheekkasten alsmede een fraaie marmeren schouwpartij. Annex een moderne luxe woon-eetkeuken. Deze keuken heeft een open verbinding met de eetkamer (52m2) aan de achterzijde.

Vanuit de eetkamer maar ook vanuit de hal heeft U toegang tot een separaat appartement van circa (60m2) met een grote woonruimte, open keuken, slaapgedeelte en grote badkamer.

Vanuit de inkomhal kunt U via de traptoren, of de lift, of de statige brede eikenhouten trappartij naar de eerste verdieping. Daar, over de gehele breedte aan de voorzijde bevinden zich 3 grote vertrekken welke in open verbinding met elkaar staan middels dubbele deuren. De linkerruimte (30m2) heeft een schouw. Vervolgens is er een tussenruimte (30m2) die nu als werkruimte is ingericht. Vervolgens komt u aan de rechterzijde uit in de slaapkamer (30m2). De slaapkamer is voorzien van een kleine afsluitbare pantry met eenvoudige keukenvoorziening. Annex slaapkamer een grote prachtige moderne luxe badkamer met alle voorzieningen en vloerverwarming. Tevens aldaar een ruime inloop garderobekast.

Op deze eerste verdieping in het achterhuis treft u wederom een loftachtig appartement aan (100m2) met alle denkbare eigen woonvoorzieningen zoals keuken, badkamer en separaat toilet.

Naar de tweede verdieping, via traptoren of lift, treft U in het voorhuis twee grote slaapkamers en een ruime bergzolder waarboven in de nok over de gehele breedte voorhuis nog een extra grote bergzolder. Ook hier zijn alle sanitaire voorzieningen aanwezig.

In het achterhuis op dezelfde tweede verdieping bevindt zich een derde loft appartement (100m2) met alle denkbare voorzieningen onder de prachtige hoge kap met uitzicht op de abdij en de stad.

Kortom een statig en schitterend pand dat gezien moet worden en tal van gebruiksmogelijkheden biedt. Wij nodigen U van harte uit kennis te maken met Huys Civilien en onder begeleiding van Monumentenmakelaar Dolf van Dijk een rondleiding te maken.